Welkom op Granny's haakblog

woensdag 11 september 2013

An en Ma de konijntjes

Deze 2 lieve konijntjes vind ik zelf erg leuk geworden. De roze heet An en de groene heet Ma, samen dus AnMa... Ze zijn natuurlijk niet voor niets roze en groen. Echte mascottes voor de winkel.


Het patroon van An en Ma komt uit het boekje: Superlieve figuurtjes zelf haken van Ana Paula Rimoli.

An:


Ma:


Gebruikte materialen:

-Rio haakkatoen felroze 020
-Rio haakkatoen lichtgroen 045
-veiligheidsoogjes 8 mm zwart
-veiligheidsneusjes 15 mm zwart
-kleine knopen 0,9 cm groen
-kleine knopen 0,9 cm roze
-vulmateriaal (fiberfill)
-haaknaald nummer 3

TIP van Granny:


Zoals jullie kunnen zien heeft Granny aardig wat veiligheidsoogjes en veiligheidsneusjes gebruikt. De oogjes en neusjes zijn vrij lastig om te bevestigen. Ik heb mijn oma gevraagd of ze nog tips heeft voor de oogjes en neusjes...


Granny maakt gebruik van een drukknooptang om de oogjes en neusjes te bevestigen, maar daarnaast heeft zij nog een andere techniek...


Met de drukknooptang kun je de achterkantjes gemakkelijker in de oogjes duwen. Het eerste klikje is al genoeg, daarna kun je het achterkantje met de hand verder doen. Duw niet te hard met de tang, want anders kunnen de pootjes van de oogjes en/of neusjes afbreken!Nu de andere 'techniek':


Granny (of opa...) maakt de gaatjes van de achterkantjes eerst heel voorzichtig ietsje groter met behulp van een fretboortje.

 


Een fretboortje is spiraalvormig en loopt taps toe. Hierdoor wordt het gaatje geleidelijk iets groter als je boort. Doe dit heel voorzichtig, want anders kan het achterkantje scheuren! Je kunt bijna niet zien dat de gaatjes ruimer zijn geworden...
Leg een dubbelgevouwen handdoek op een harde ondergrond, zodat de oogjes niet kunnen beschadigen (bijvoorbeeld het aanrechtblad). 


Prik de oogjes door het haakwerk en leg het haakwerk met de oogjes op z'n kop op de handdoek. Granny doet de achterkantjes andersom op de oogjes; de smalle, schuine kant naar de oogjes toe. Daarna heb je meer grip om de achterkantjes aan te duwen. Granny doet dit met de nagels van haar duimen (au). 

 Als de oogjes/neusjes eenmaal vast zitten kunnen ze nooit meer los! Het zijn tenslotte niet voor niets veiligheidsoogjes...
Het maakt niets uit dat de gaatjes van de achterkantjes ietsje uitgerekt zijn.

Dit is de creatie waarbij Granny mij de 'oogjes-workshop' heeft gegeven... Inmiddels is hij al een heel eind af. Het wordt een hele lieve beer, al is dat op deze foto nog niet te zien.


 Ik hoop dat de TIP van Granny kan helpen bij het bevestigen van de oogjes en neusjes.

Anne-Marije en Granny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten